Termotiskárny nebo termotransferové tiskárny?

Termo tiskárny a termotransferové tiskárny tisknou prostřednictvím tepelné tiskové hlavy a digitálně přenáší požadované informace na spotřební materiál.

Termotiskárny (tisk přímo na termocitlivý papír etikety) a termotransferové tiskárny jsou nejrozšířenějším typem tiskáren v oblasti obchodu, logistiky a obecně průmyslového značení vůbec. Podle provedení je můžeme rozdělit na malé kancelářské (plastové provedení šasi) pro nízké zatížení, lehké a střední průmyslové (kovová konstrukce) pro vysoké zatížení a těžké průmyslové (heavy duty) pro nepřetržitý provoz. Posledně jmenované se dodávají buď v kompaktním provedení pro samostatné použití nebo jako tzv. tiskový engine, určený pro vestavbu do výrobních linek a k montáži aplikátorů etiket.

U termotiskárny probíhá tisk přímo na termocitlivý papír etikety, která zčerná při průchodu pod tepelnou tiskovou hlavou. Termocitlivý materiál je choulostivý na světlo, teplo a oděr, což snižuje životnost takto potištěných etiket. Tato technologie tisku se zejména používá v potravinářství na vážní etikety, tisky pokladních dokladů a u některých přepravních etiket.

U termotransferových tiskáren probíhá tisk přes speciální termotransferovou pásku, ze které se barva přenáší teplem na papír etikety. Umožňují tisknout ve vysokém rozlišení alfanumerické znaky, loga, grafiku, čárové kódy, 1D a 2D kódy, proměnná data jako datum výroby a spotřeby, aktuální čas, kód směny a jiné. Termotransferové tiskárny jsou určeny také pro instalace do balicích linek nebo do aplikátorů etiket. TTR tiskárny mohou tisknout na širokou škálu materiálů; kromě běžných papírových etiket, štítků, visaček lze použít i odolné materiály polyesteru a polypropylenu. Tyto materiály se nejčastěji používají pro značení a kódování v automobilovém průmyslu, ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu, ke značení bílé techniky (ledničky, pračky, sušičky, myčky nádobí), značení elektropřístrojů (elektrorozvaděče, plynoměry), značení chemikálií, nejrůznější certifikační výrobní štítky a podobně.

About admin

Leave a comment